Japonia w sześciu smakach, czyli książka Anny Świątek ukazuje nam
ów azjatycki kraj „od kuchni”. To jedyny sposób, aby porównać znajdującą się
treść, do tytułu publikacji. Jeśli pozwolicie jednak, zacznę od początku,
bowiem należy się cała Wam seria wyjaśnień. Książkę, której tytuł ponownie
pokuszę się powtórzyć, Japonia w sześciu
smakach, otrzymałam na wyraźną prośbę od Wydawnictwa Bernardinum.
Propozycja ta pochodzi z serii Poznaj Świat, czyli cyklu wydawanego pod czujnym
i, mam nadzieję, krytycznym okiem Wojciecha Cejrowskiego.
Zaintrygował mnie poprzedni, recenzencki
egzemplarz Chiny od góry do dołu i
nie ukrywam, że był on głównym motywem mojej prośby. Niemniej, do czego
zmierzam, zarówno wspomniane Chiny…,
jak i Japonia… to relacja z
okresowego pobytu w danym kraju. Nie znajdziecie w nich opisów fauny i flory.
Nie zwiedzicie poszczególnych miast i wiosek. Nie odkryjecie nowych lądów, ani
nie zasmakujecie potraw, które wyobrażacie sobie naocznie. Książki te są opisem
życia codziennego, mniej lub bardziej inspirujących perypetii i empirycznym
poznaniem kultury wschodu. Czasem będziecie skonfundowani, czasem zmartwicie
się losem przeziębionych Japończyków. Bywa jednak i tak, że porcelanowa cera
(ze względu na ilość nałożonego podkładu) w połączeniu z mało pociągającym
zgryzem, zdegustuje Wasze oczy. Dowiecie się, w jak dziwnych warunkach można
zarówno mieszkać, ale i sypiać, albo jak wyglądają hotele dla biznesmenów. Na
niedomiar atrakcji odwiedzicie też Tokio, gdzie zapłacicie na pieczywo blisko 8
zł, albo skorzystacie z „pokoi miłości” cieszących się niezwykłą popularnością.
Nie zabraknie Wam też wizyty w nietypowej hurtowni ryb, której w Polsce nie
znajdziecie, bądź uświadomicie sobie, że los gaijina wcale nie jest tak kolorowy, jak by się wydawało.
Na książce Anny Świątek nieco się
zawiodłam. Miałam szczerą nadzieję, że przeczytam ciekawy reportaż, poradnik
młodego podróżnika, który może niekoniecznie pokaże mi, jak przetrwać w Japonii
a pozwoli po raz pierwszy w życiu zwiedzić nieznany mi kraj. Być może jednak to
kwestia fanaberii i wyobrażeń, a więc moją opinią nie powinniście się
sugerować. Ubiorę to w inne słowa: jeśli dotychczas nie ciekawiła Was kultura
wschodu, książka ta będzie zarówno idealnym upominkiem, jak i bardzo
przejrzyście zebranym źródłem wiedzy. Jeżeli jednak Japonia nie jest Wam obca,
możecie poczuć się zawiedzeni ze względu na poruszenie dość tuzinkowych tematów.
Mało osób będzie zafascynowanych opowieścią o ugryzieniu przez daniele, albo
faktem, że sushi droższe jest na lokalnym targu, niż w popularnej restauracji.
Autorka opowiedziała nam swoją wycieczkę. Owszem, podzieliła rok na kolejne
rozdziały i fragmenty. Dopasowała poszczególne zdarzenia, by wszystko łączyło
się w logiczną całość, a każda historia została wzbogacona o szerokie
wyjaśnienie z jej strony. To bardzo dobrze świadczy od pani Świątek, która jako
dziennikarka, świetnie napisała tę książkę. Lektura jest bardzo przyjemna. Nie
męczy, nie nuży, zabiera nam jedynie kilka godzin, a czasem wywołuje też
mimowolny uśmiech na twarzy. Pod tym względem warto docenić zarówno Japonię w sześciu smakach, ale i całą
serię Poznaj Świat. Co by nie było – gorąco polecam Wam tę książkę. Moja ocena
to 6/10, choć wynika to z zasobu posiadanej już przeze mnie wiedzy. Z lektury
nie wyniosłam zbyt wiele, ale to nie znaczy, że książka nie jest warta uwagi
czy godna polecenia.
1 opinii: