Makaron z sosem Carbonara
07:30- 250 g makaronu (u nas zawsze jest to Barilla lub własnoręcznie robiona Pasta Fresca - makaron ze świeżego ciasta, niesuszony) - typ w miarę dowolny choć klasyka gatunku to Tagliatelle
- 3 jajka (użyjemy 2 żółtek i 1 całego jaja)
- 150 g guanciale, ew. pancetty i w ostatecznej ostateczności (niehandlowa niedziela nie jest usprawiedliwieniem) boczek
- 100 g Parmezanu ew. Grana Padano
- sól - z młynka
- pieprz - z młynka
- śmietana… - żartuję!!! Żadnej śmietany, cebuli, czosnku itp.
63 opinii:
Takiej wersji Carbonary nie znałam choć uwielbiam ten sos. Ostatnio z pośpiechu zapomniałam wyłączyc gaz dodając jajka i wyszło wiadomo co...
OdpowiedzUsuńKażdemu zdarzają się przygody w kuchni :) nawet przez nieuwagę czy zwykłe roztargnienie i u nas niektóre dania pozostawiają wiele do życzenia :)
UsuńBez śmietany? Nawet w restauracji dają śmietankowe...
OdpowiedzUsuńNiestety danie „alla carbonara” króluje w polskich lokalach. Nasz przepis pochodzi jednak z kulinarnej stolicy smaku - z Włoch :)
UsuńŚwietne zdjęcia! Carbonara to niemałe wyzwanie. Zwłaszcza, żeby jaka się nie ścięły. Dobra wskazówka z ilością wody do makaronu
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że mogliśmy Cię zainspirować ♥️
UsuńW sumie chyba takiej prawdziwej carbonary nie jadłam. Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie ♥️
UsuńUwielbiam makarony w każdej postaci, więc na pewno zrobię to danie. 😊
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak wyszło ♥️ Smacznego :)
UsuńFajne i całkiem proste :)
OdpowiedzUsuńWe włoskiej kuchni to w prostocie tkwi siła ♥️
UsuńWypróbuję Carbonarę z twojego przepisu :) Ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńŻyczymy Ci przede wszystkim smacznego ♥️
Usuńoj jak dawno nie jadłam takiej prawdziwej carbonarrrry... :D
OdpowiedzUsuńCzy to pora przygotować ją w domowym zaciszu? :D
UsuńPycha, zjadłabymm , bo akurat jestem przed obiadem :-)
OdpowiedzUsuńLubię makarony z sosami ...
krystynabozenna
Myślę, że warto wykorzystać ten przepis i zrobić coś pysznego :)
Usuńzawsze zadziwia mnie, jakiej elegancji nabiera danie z włoską nazwą ;)
OdpowiedzUsuńmoja Babcia robiła takie danie, jako kluski z jajecznicą
Coś w tym jest, choć sekretem carbonary jest aksamitny sos, nie jajecznica ;D kluski z jajkiem też pojawiają się w naszym domu :)
UsuńWygląda apetycznie, patrząc się na zdjęcie wydaje się że wspaniale pachnie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia zapraszam do mojej strony www.krystynaczarnecka.pl Krystyna
OdpowiedzUsuńZapach unosi się w całej kuchni podczas górowania ;) bez dwóch zdań ;D
UsuńTakie makarony mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńPyszności! ;D
UsuńLubię takie dania, chętnie spróbowała bym tego makaronu
OdpowiedzUsuńGorąco polecam przyrządzić go samodzielnie lub pojąć do dobrej restauracji :)
UsuńMi zawsze wychodziła jajecznica ale... zostawiałem garnek na palniku. Spróbuje zrobić Waszym sposobem. Gdzie dostać te specjalne mieso? Smakuje inaczej niż boczek?
OdpowiedzUsuńMy kupujemy guanciale w sklepów Bottega del gusto w Warszawie :) smak jest natomiast nieporównywalny.
UsuńNigdy nie jadłam prawdziwej karbonary, chętnie bym spróbowała, może syn mi zrobi, bo lubi pitrasić:-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbujcie przygotować te danie w domu <3
UsuńPrezentuje się naprawdę smacznie. Ja jednak jestem weganką, więc muszę poszukać innego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńRozumiem :) na pewno są inne, pyszne zamienniki :)
UsuńLubię♥
OdpowiedzUsuńMoja przyjaciółka gościła grupę chłopaków z Włoch na Światowych Dniach Młodzieży. Na pożegnanie ugotowali własnie takie danie dla całej rodziny. Podobno było to niebo w gębie. :)
OdpowiedzUsuńOryginalne danie to jest coś, nie ma to jak zrobione przez tubylców :-)
UsuńMy się z tym w pełni zgadzamy. Ikona włoskiej kuchni :D
UsuńKocham makaron w takim wydaniu
OdpowiedzUsuńRobisz go w taki sam sposób? ♥️
UsuńKoniecznie spróbuj przygotować takie danie w swojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńNie jest to potrawa dla mnie ale ma swoich ulubieńców:)
OdpowiedzUsuńZ pewnością tak :)
UsuńMakarony uwielbiam, najczęściej jem lżejsze z sosem pomidorowym, ale Carbonarę uwielbiam choć nie służy figurze ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie służy, ale raz na jakiś czas jest warta grzechu :D
UsuńBrzmi naprawdę przepysznie. Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy ♥️ Nie bez powodu się nim dzielimy :D
UsuńUwielbiam makarony.
OdpowiedzUsuń♥️
UsuńJa lubię Carbonarę pod warunkiem, że ktoś mi ją przygotuję 😉😉😉
OdpowiedzUsuńTakie przysmaki zawsze są najlepsze :)
UsuńUwielbiam Carbonara. I staram się często robić.
OdpowiedzUsuńMniam! Również w taki sposób?
UsuńCarbonarę mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń♥️♥️♥️
UsuńPrzyznam szczerze, że jeszcze dotąd nie jadłam Carbonary, ale u Ciebie na zdjęciach wygląda tak smakowicie, że chyba się skuszę i wypróbuję ten przepis w domu ;)
OdpowiedzUsuńDaj koniecznie znać, czy Ci smakowało :)
UsuńDanie wygląda bardzo smakowicie, aż musze koniecznie wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy się udało :)
UsuńZrobiłam kiedyś taką typową carbonarę z bardzo zbliżonego przepisu. Oboje z narzeczonym uznaliśmy, że jest to zjadliwe, ale tu jest Polska, tu się leje śmietanę do carbonary i nic nas nie obchodzi, że za każdym razem gdy ktos to robi, jakaś babcia we Włoszech schodzi na zawał. Nam smakuje o niebo lepiej w wersji spolszczonej, ze śmietaną właśnie, i od tego czasu tak właśnie robię :)
OdpowiedzUsuńWiele dań jemy spolszczonych i do tego jesteśmy przyzwyczajeni :) smakują one w zupełnie inny sposób i spokojnie można obydwie wersje wpisać do swojego menu :) my kochamy Włochy i włoska kuchnię 🙈
Usuńwiesz, że nigdy nie robiłam klasycznej carbonary? wszystko przede mną
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie ♥️ Smacznego!
UsuńO jacież- ale to musi aromatycznie pachnieć i smakować! Swoją drogą nie wiedziałam o tej zależności ze spaghetti. Czyli jest carbonara, wróć, Carbonara, Bolonese i tak dalej? dziękuję za ciekawostkę:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Sek w tym, że nie ma tez spaghetti bolońskiego - wydał w tej sprawie oświadczenie nawet burmistrz Bolonii. We włoskiej kuchni nie ma żartów :D
UsuńDziękuję!